Strict Standards: Declaration of FCKeditorParser::formatHeadings() should be compatible with Parser::formatHeadings($text, $isMain = true) in /home/np40347/domains/rajupusuwiki.fi/public_html/extensions/FCKeditor/FCKeditorParser.body.php on line 3 Lohikosken myllyn tekniikka – Rajupusuwiki

Lohikosken myllyn tekniikka

Rajupusuwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tutkimme, miten mylly jauhaa jauhoja ja miten mylly tuottaa sähköä.

1500-luvulla koskivoimaa käytettiin jauhojen jauhamiseen. Nykyinen mylly rakennettiin 1920-luvulla. Jauhoja jauhettiin viimeksi 2006.

Sisällysluettelo

Jauhot jauhatukseen

.
Vaunulla kuljetettiin jauhot myllyyn. Jyväsäkit punnittiin ja mitoilla maksettiin jauhaminen eli rahaa ei vaihdettu vaan työpalkka maksettin jyvinä. Jyvien jauhaminen
 


Säkit kaadettiin ruuttiin. Jauhokivet jauhoivat jyvät haluttuun karkeuteen. Jauhokiviä on kaksi kappaletta, joista päällimmäinen kivi pyöri ja alempi kivi pysyi paikallaan.


 

Myllyn koneisto

Kiviä pyöritti akselisto, joka toimi vesivoiman avulla. Vesi pyörittää paineella turbiinia ja se pyörittää rattaita. Kun akseli pyörii, niin kivetkin pyörii. Kivi oli lukittu akseliin.


 
Myllynkivi

Jauhotuskivi painaa satoja kiloja. Kiveen voi tutustua myllyn pihalla. Myllynkivet piti huoltaa säännöllisesti. Pihtinosturilla nostettiin ylempi kivi ylös ja käännettiin sivuun ja pyöritettiin ympäri. Sitten vasaralla taotiin kiven muoto siten, että kiven ulkoreuna oli karhistettu. Samalla taottiin kiven silmää kohti, tällä varmistettiin se, että kivet kuluivat tasaisesti. Myös alempi kivi taottiin samalla lailla.
 


Valmis jauho

Rehut ja viljat laitettiin puhdistuskoneeseen. Elemaattorihihna kuljetti ylös jauhot jauhatukseen. Ohrat kuorittiin puhdiskoneessa, kuorittu ohra murskattiin ryyneiksi.

Torveista tuli jauhot sillä tällä varmistettiin se etkkeihin.Vesimyllyssä ei käytetty sähköä jauhojen jauhamiseen. Säkit otettiin kärryyn, joilla kuljetettiin asiakkaille jauhosäkit.

 

 Myllyllä voisi vielä jauhaa, mutta se vaatii huolto- ja korjaustoimia.


 Kiitos ja tervetuloa uudelleen!


Sähkön tuotanto
Lähteet

Lohikosken myllyn entisen myllärin haastattelu.

Kuvat: Lohikosken mylly


Koulun fysiikka ja kemia

Henkilökohtaiset työkalut
Näkökulmat
Rahoittajat
Ely-keskus
Rajupusuleader
Sulkavan kunta
Jumppasen säätiö
Etelä-Savon Kulttuurirahasto