Ero sivun ”Kuhakosken ympäristö” versioiden välillä

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rivi 26: Rivi 26:
 
Lähteet:
 
Lähteet:
 
suomenympäristökeskus sisävesiyksikkö
 
suomenympäristökeskus sisävesiyksikkö
 +
www.oravareitti.net

Versio 11. lokakuuta 2010 kello 07.16

Meitä kiinnostaa miten pitkä koski on? Kuinka syvä ja leveä koski on tällä hetkellä? Milloin koski on kunnostettu ja millainen koski oli ennen kunnostusta? Kuinka kova virta koskessa on?


KUHAKOSKEN KUNNOSTUS

Kuhakosken kunnostus aloitettiin alkuvuodesta 2009. Kunnostuksen yhteydessä huonokuntoiset patorakenteet poistettiin ja putouksen alapuolinen koski muotoiltiin luonnonkivillä. Koski kunnostettiin pelloilta tuoduilla kivillä. Yläpuolisen Myllylammen veden korkeus säilyi ennallaan eli kunnostuksesta ei aiheutunut lisätyötä tai veden korkeuden muutoksia. Kunnostuksen toteutti Etelä-Savon TE-keskuksen kalatalousosasto. Kunnostusohjelmaan kuului myös useita muita koskia. Kaikki kunnostus työt saatiin tehtyä vuoteen 2010 mennessä. Kesällä 2010 koskeen istutettiin taimenen poikasia. Kuhakoski kunnostettiin samalla melontaa silmälläpitäen ja nyt Kuhakosken voi laskea Kanootilla tai Kajakilla.


VEDEN MITTAUS

Kuhakoskella sijaitsee vedenkorkeuden mittauspiste. Vesistöjen vedenkorkeuden seurantaohjelmaan kuuluu Suomessa noin 310 asemaa. Kuhakoskella ensimmäinen vedenkorkeuden havainto tehtiin vuonna 8.7.1916. Kuhakosken vedenkorkeutta on mitattu yhtäjaksoisesti vuoden 1975 alusta asti. Kaikki vedenkorkeustiedot löytyvät Suomen ympäristökeskuksen tietokannasta. Vedenkorkeudet on ilmoitettu senttimetreinä N60-korkeusjärjestelmässä eli verrattuna vuoden 1960 keskimääräiseen merenpintaan Helsingissä.

Vedenkorkeuden mittaukset Kuhakoskella ovat säännöllisiä. Kuhakosken rannalla on pieni mittauskoppi, jonka sisässä on piirturi. Piirturi tallentaa vedenkorkeuteen liityvät havainnot. Limnigrafi eli mekaaninen vedenkorkeuspiirturi piirtää paperille käyrää vedenkorkeuden vaihteluista. Piirturiin on kiinnitetty vedessä kelluva punnus, joka liikuttaa kynää vedenkorkeuden vaihtelujen mukaan. Kerran viikossa havaintopaikan lähellä asuva havaitsija vaihtaa piirturiin paperin ja lähettää vanhan paperin ympäristökeskuksen sisävesiyksikköön, jossa tallennetaan viikon vedenkorkeuslukemat tietokantaan.




PITUUS, LEVEYS JA MUUTA TIETOA

Kuhakoski on n. 1,3 km pitkä ja 10-35 m leveä. Koskessa on 1,6 m pudotusta. Koski kuuluu oravareittiin, joka on melojille tarkoitettu vesiluontopolku. Reitti on 57 km pitkä.


Lähteet: suomenympäristökeskus sisävesiyksikkö www.oravareitti.net