Lohikosken myllyn tekniikka

Kohteesta Rajupusuwiki
Versio hetkellä 23. syyskuuta 2010 kello 07.23 – tehnyt Myllyn tekniikka (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tutkimme, miten mylly jauhaa jauhoja.

1500-luvulla koskivoimaa käytettiin jauhojen jauhamiseen. Nykyinen mylly rakennettiin 1920-luvulla. Jauhoja jauhettiin viimeksi 2006

Jauhot jauhatukseen

Mitat.jpg
Kelkka.jpg
.


Vaunulla kuljetettiin jauhot myllyyn. Jyväsäkit punnittiin ja mitoilla maksettiin jauhot. 


Jyvien jauhaminen
Myllynkivi.jpg
 











Säkit kaadettiin ruuttiin. Jauhokivet jauhoivat jyvät haluttuun karkeuteen. Jauhokiviä on kaksi kappaletta, joista päällimmäinen kivi pyöri ja alempi kivi pysyi paikallaan.






 

Myllyn koneisto
Koneisto.jpg

Kiviä pyöritti akselisto, joka toimi vesivoiman avulla. Vesi pyörittää paineella turbiinia ja se pyörrittää rattaita. Kun akseli pyörii niin kivetkin pyörii. Kivi oli lukittu akseliin.


 
















Myllynkivi

Jauhotuskivi painaa satoja kiloja. Kiveen voi tutustua myllyn pihalla.Myllynkivet piti huoltaa säännöllisesti.Pihtinosturilla nostettiin ylempi kivi ylös ja käännettiin sivuun ja pyöritettiin ympäri. Sitten vasaralla taotiin kiven muoto siten, että kiven ulkoreuna oli karhistettu. Samalla taottiin kiven silmää kohti, tällä varmistettiin se, että kivet kuluivat tasaisesti.Myös alempi kivi taottiin samalla lailla.
Tytöt myllynkivellä.jpg

Jauhopuhdistin.jpg
 

Valmis jauho

Rehut ja viljat laitettiin puhdistuskoneeseen. Elemaattorihihna kuljetti ylös jauhot jauhatukseen. Ohrat kuorittiin puhdiskoneessa kuorittu ohra murskattiin ryyneiksi. Torveista tuli jauhot sillä tällä varmistettiin se etkkeihin.



Vesimyllyssä ei käytetty sähköä jauhojen jauhamiseen. Säkit otettiin kärryyn, joilla kuljetettiin asiakkaille jauhosäkit.

 

 Myllyllä voisi vielä jauhaa, mutta se vaatii huolto- ja korjaustoimia.


 Kiitos ja tervetuloa uudelleen!