Ero sivun ”Ohje:Sisällys” versioiden välillä

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rivi 94: Rivi 94:
 
=== Otsikot ja sisällysluettelo  ===
 
=== Otsikot ja sisällysluettelo  ===
  
Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon. Rikas editori-tilassaa otsikon tyylin voi valita alasvetovalikosta. "Otsikko 1" tekee viivan otsikon alle.<br> <br>
+
Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon. Rikas editori-tilassaa otsikon tyylin voi valita alasvetovalikosta. "Otsikko 1 ja 2" tekevät viivan otsikon alle.<br> <br>
  
 
===  
 
===  

Versio 7. heinäkuuta 2010 kello 08.20

Tervetuloa tuottamaan sisältöä Rajupusu Wikiin. Teemme yhdessä Rantasalmen, Juvan, Joroisten ja Sulkavan alueiden luonto-, kulttuuri- ja perinneympäristön kohteista tietopankkia. Tietopankki tulee olemaan myös mobiilisti käytettävissä matkapuhelimen kautta kohteen ääressä. Ohje mobiili kertoo, kuinka voit ladata paikkatietoympäristön puhelimeesi.

Sisältöä voi tuottaa luonto-, kulttuuri- ja perinneympäristön

  • kohteista, jolloin sisältö kohdistetaan yhteen pisteeseen. Esimerkkinä Pisamalahden linnavuori
  • reiteistä, jolloin sisältö liitetään koskemaan koko reittiä. Esimerkkinä Oravareitti
  • ilmiöistä, jolloin sisältö kohdistetaan yhteen tai useampaan ilmiötä kuvaavaan pisteeseen. Esimerkkinä Talvikalastus

Näin pääset nopeasti alkuun

Tästä voit katsoa nopeasti miten pääsee luomaan uusia sivuja ja  tuottamaan sisältöä sivuille. Mikäli tarvitset tarkempia ohjeita, ne täydentyvät vähitelleen tähän ja voit valita ohjeen aihepiirin sisällysluettelon linkistä.

VAIHE 1.

Kirjaudu sivun oikeassa ylälaidassa olevasta kirjaudu sisään tai luo tunnus. Tee itsellesi käyttäjätunnus. Tiedot käyttäjänimeä lukuunottamatta eivät näy sivustolla ja ovat vain ylläpidon saatavilla. Salasanan tiedät vain itse.  Sähköpostiisi tulee varmistusposti, jonka linkkiä klikkaamalla voit varmistaa, että olet tilannut käyttäjätunnuksen itsellesi ja haluat tulla kirjoittajaksi. 

VAIHE 2.

Hae wikisivuston hakuruudukolla kohdetta tuntemallasi nimellä. Mikäli kohteesta on tuotettu artikkeli, voit vapaasti täydentää ja tarkentaa sitä. Haku ilmoittaa myös mikäli hausta tulee osumia, jolloin sivun nimi voi olla hieman erilainen kuin kirjoittamasi kohteenn nimi. Tarkista tarkoitatko samaa kohdetta. Muokkaaminen on oikein suotavaa Rajupusu Wikissä! Mikäli jotakin artikkelia ei toivota muokattavan, se voidaan suojata (muistelmat, taideteokset jne.), joten älä pelkää muokkaamista.

Mikäli haku toiminnolla et löydä kohteesta olevaa sivua näät tekstin: Sivua ”HAKU” ei ole olemassa. Voit luoda aiheesta uuden sivun. Sen jälkeen rohkeasti luomaan sivua ja sisältöä tuottamaan.

VAIHE 3.

Voit valita tekstin tuottamiseen "Rikas editori", jolloin sisältöä voi tuottaa helposti ja tekstinkäsittelymäisesti. Kokeile rohkeasti painikkeita. Sivulle voi tuottaa tekstiä, liittää kuvia, videoita ja äänitiedostoja.  Ohje mediatiedostojen liittämiseen. Voit käyttää otsikkoja jne. Muista tallentaa myös keskeneräistä työtäsi ja jatkamaan pääsee muokkaa välilehdellä sivun ylälaidsta.

Toivottavaa olisi tehdä wikin sisäisiä linkkejä kaikkiin kirjoituksessa mainituista uusista kohteista tai ulkoisia linkkejä laittamalla linkiksi www -sivun osoite. Linkin voi tehdä helposti Rikas Editori tilassa työkalurivissä olevasta maapallo kuvasta. Kirjoita kohde linkki kenttään ja wiki etsii automaattisesti onko uudesta kohteesta jo olemassa artikkeli. Jos ei ole, linkki jää punaiseksi ja kuka tahansa voi halutessaan tehdä uuden artikkelin tästä kohteesta.

VAIHE 4.

Luokittele artikkeli

Luokitte artikkeli valitsemalla näkökulma tai useampi, josta artikkelin sisältö on tuotettu. Luokittelu on helpointa Rikas Editori tilassa ylärivin oikean puolisella painikkeella, jolloin ikkunaan avautuu Näkökulmat. Tätä klikkaamalla pääsee luokkapuuhun, josta edelleen klikkaamalla saa auki alaluokat. Kaksoisklikkaamalla voi valita artikkelille sopivimmat luokat. Artikkeli voi olla useammassa luokassa! Mikäli valitset väärin, voi valinnan peruuttaa kaksoisklikkaamalla valitut luokat laatikon valintaa.

VAIHE 5.

Malline.jpg Mikäli artikkeli kaipaa mielestäsi täydentämistä, voit käyttää mallinetta Tynkä, jolloin automaattisesti tekstiksi tulee: Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä, kuvia ja muuta mediaa sekä asioiden tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.

Samoin mikäli et pääse liittämään artikkeliasi paikkatietoympäristön kohteeseen (ohje vasta tulossa), käytä mallinnetta paikkatieto, jolloin artikkelin muistiin jää pyyntö kohdistaa artikkeli johonkin kohteeseen myöhemmin. Teksti näyttä seuraavalta: Tästä artikkelista puuttuu paikkatieto, liitä artikkeli kartalle.

Mallineisiin pääset Rikas Editorin painikkeesta Mallineen ominaisuudet, josta pitää valita manual- pick up... - ja haluamasi mallinne.


VAIHE 6.

Muista tallentaa sivun alalaidassa olevasta painikkeesta Tallenna sivu.


SYKSYLLÄ 2010 JÄRJESTETÄÄN OPETUSTILAISUUKSIA WIKIN KIRJOITTAMISEEN. VOIT MYÖS OTTAA YHTEYTTÄ ANU LILJESTRÖMIIN anu.liljestrom (a) sulkava.fi, +358 444175210, MIKÄLI TARVITSET PIKAKOULUTUSTA SIVUJEN SISÄLLÖN TUOTTAMISESSA. OHJEET TÄYDENTYVÄT MYÖS VÄHITELLEN.


Käyttäjätunnus

Tunnuksen luominen ja kirjautuminen palveluun

RajupusuWikiin kirjoittaminen vaatii käyttäjätunnuksen. Tunnuksen saa sivun yläkulman linkistä "Kirjaudu sisään tai luo tunnus". Tunnusta varten tarvitaan käyttäjänimi ja salasana. Käyttäjän tulee ilmoittaa sähköpostiosoitteensa ja oikean nimensä, jotka eivät tule palvelussa näkyviin, tiedot ovat vain ylläpitäjien tiedossa ja auttavat yhteydenpidossa. Omia tietojaan voi muuttaa jälkeenpäin. Käyttäjänimeä ei voi muuttaa. Tunnus on maksuton. RajupusuWikiin kirjaudutaan samasta linkistä, missä tehdään käyttäjätunnus. Käytön jälkeen on hyvä kirjautua ulos. On tärkeää tallentaa salasanat ja käyttäjätunnus muistiin.

Unohtunut salasana

Tällä hetkellä ainoa mahdollisuus on luoda uusi kirjoittajatunnus, jolloin kirjaudut uudella tunnuksella.


Käyttäjätunnuksen estäminen

Ilkivalta ja häiriköinti sivuilla voidaan estää. Käyttäjä voi lukea sivuja, mutta hän ei voi muokata niitä. Esto voi olla määräaikainen tai pysyvä. Häiriköinnin tai epäasiallisten käyttäjänimien perusteella käyttö voidaan estää pysyvästi.


Uuden sivun luominen

Uudelle sivulle kannattaa luoda kohdetta, reittiä tai ilmiötä hyvin kuvaava nimi. Mikäli halutaan kirjoittaa tarkasti tietystä kohteesta, tulisi kohteen nimen olla paikkaa tarkasti kuvaava. Esim. Pisamalahden linnavuori ei linnavuori. Mikäli sivun sisältö käsittää useassa paikassa esiintyvän ilmiön sisältöä, voidaan sivu nimetä yleisemmin esim. Tervahauta , jolloin sivun sisältö voidaan linkittää useampaan paikkaan, jossa ilmiötä esiintyy. Henkilöistä on hyvä luoda sivu Etunimi Sukunimi nimellä.

Uuden sivun luomiseen on kolme tapaa:

  • Jos tekee haun aiheesta, josta ei ole omaa artikkelia, wiki tarjoaa automaattisesti mahdollisuutta kirjoittaa aiheesta artikkeli.
  • Haku ilmoittaa, jos kohteesta on jo sivu olemassa, voit jatkaa sivun sisällön tuottamista. Kannattaa tarkistaa myös osumat, jolloin jo aiemmin luotu sivu voi olla hieman erilainen kun ehdottamasi nimi, mutta jos sisältö sopii sivun nimen alle, voit jatkaa sivun täydentämistä.
  • Näkökulmia selaamalla saa selville sivujen luokittelun perusteella mitä sivuja on luotu eri luokkiin. Kun löydät mielestäsi sopivan luokan mihin voit luoda sivun, oikeassa yläkulmassa on Luo sivu tähän luokkaan, kirjoita sivun nimi laatikkoon ja aloita sivun sisällön tuottaminen. Sivua voi luokitella myöhemmin useampaan luokkaan.
  • Punaiset linkit ovat aiheita, joista ei ole vielä kirjoitettu mitään. Linkistä pääsee kirjoittamaan uuden artikkelin.


RajupusuWikiin kirjoittaminen

RajupusuWikiin kirjoitettaessa voi käyttää kahta eri editoria eli muokkausohjelmaa. Rikas editori muistuttaa tekstinkäsittelyohjelmaa, se on oletuksena muokkaustilassa. Peruseditori vaatii wikikoodin osaamista, sen saa päälle kun painaa ota rikas editori pois käytöstä.  Peruseditori vaatii wikikoodin osaamista.


Sivujen muokkaaminen

RajupusuWikin alkuvaiheessa useat wikin sivut ovat lähes otsikkotasolla. Lähtökohta on mielenkiinoisissa paikoissa, sen jälkeen siitä on jo mahdollisesti tehty sivu, joka kaipaa käyttäjien täydentämistä. Tervetuloa rohkeasti tuottamaan sisältöä. Myös omat uudet kohteet on hyvä kirjoittaa vähintään otsikkotasolle ja ilmoittaa tynkä-merkinnällä, että tämä sivu kaipaa täydentämistä.

RajupusuWikin sivuja ja artikkeleita voi muokata helposti. RajupusuWikin sisältö kehittyy paremmaksi, kun aktiiviset lukijat tekevät muutoksia, korjaavat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, täydentävät ja päivittävät sivuja ja artikkeleita. Laajat sisältömuutokset voi perustella sivun Keskustelu-välilehdellä.

Tekstiä voi muokata kunkin sivun ylälaidan "muokkaa"-välilehdellä. Ulkoasua ei tarvitse muotoilla, jos tarkistaa tekstin oikeinkirjoitusta tai tekee muuta kielenhuoltoa. Alalaidan Yhteenveto-laatikossa voi kuvata tehtyjä muutoksia. "Esikatsele"-toiminnolla voi tarkistaa, miltä muutettu teksti näyttää. Muutokset täytyy lopuksi tallentaa "Tallenna sivu" -painikkeella.

Kunkin sivun ylälaidan "historia"-välilehdeltä näkee sivun muutokset. Vasemman laidan palkissa olevasta Tuoreet muutokset -linkistä näkee, mille sivuille on viimeksi tehty muutoksia.

Otsikot ja sisällysluettelo

Pitkissä artikkeleissa väliotsikot helpottavat lukemista. Jos sivulla on yli kolme väliotsikkoa, ohjelma tekee sivulle automaattisesti sisällysluettelon. Rikas editori-tilassaa otsikon tyylin voi valita alasvetovalikosta. "Otsikko 1 ja 2" tekevät viivan otsikon alle.

=

Lähdeluettelo

===


Ulkoasun muotoilu


Wikin sivujen linkittäminen keskenään


Linkki wikin ulkopuolelle


Artikkelin nimen vaihtaminen


Sivujen suojaus


Sivujen luokittelu ja näkökulmat


Sivujen luokituksen lisääminen sivulle


Uusien alaluokkien lisääminen näkökulmat listaan


Semanttiset toiminnot


Tynkä-merkintä

Paikkatiedon lisääminen puuttuu merkintä


Keskustelu sivun sisällöstä


Kuvien lisääminen

Äänitiedostojen lisääminen

Videotiedostojen lisääminen


Paikkatiedon lisääminen kohteelle

Lisäohjeita