Ohje:Sisällys

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa tuottamaan sisältöä Rajupusu Wikiin. Teemme yhdessä Rantasalmen, Juvan, Joroisten ja Sulkavan alueiden luonto-, kulttuuri- ja perinneympäristön kohteista tietopankkia. Tietopankki on myös mobiilisti käytettävissä matkapuhelimen kautta kohteen ääressä. Ohje mobiili kertoo, kuinka voit ladata paikkatietoympäristön puhelimeesi.

Sisältöä voi tuottaa luonto-, kulttuuri- ja perinneympäristön

  • kohteista, jolloin sisältö kohdistetaan yhteen pisteeseen. Esimerkkinä Pisamalahden linnavuori
  • reiteistä, jolloin sisältö liitetään koskemaan koko reittiä. Esimerkkinä suursoutujen reitti 
  • ilmiöistä, jolloin sisältö kohdistetaan yhteen tai useampaan ilmiötä kuvaavaan pisteeseen. Esimerkkinä Talvikalastus


VAIHE 1. Kirjaudu

Kirjaudu sivun oikeassa ylälaidassa olevasta kirjaudu sisään tai luo tunnus. Tee itsellesi käyttäjätunnus. Tiedot käyttäjänimeä lukuunottamatta eivät näy sivustolla ja ovat vain ylläpitäjien saatavilla Salasanan tiedät vain itse.  Sähköpostiisi tulee varmistusposti, jonka linkkiä klikkaamalla voit varmistaa, että olet tilannut käyttäjätunnuksen itsellesi ja haluat tulla kirjoittajaksi. 

VAIHE 2. Hae sivua tai luo uusi

Hae wikisivuston hakuruudukolla kohdetta tuntemallasi nimellä. Mikäli kohteesta on tuotettu artikkeli, voit vapaasti täydentää ja tarkentaa sitä. Haku ilmoittaa myös mikäli hausta tulee osumia, jolloin sivun nimi voi olla hieman erilainen kuin kirjoittamasi kohteen nimi. Tarkista, tarkoitatko samaa kohdetta. Muiden tekemien sivujen muokkaaminen ja laajentaminen on oikein suotavaa Rajupusu Wikissä! Mikäli jotakin artikkelia ei toivota muokattavan, se voidaan suojata (muistelmat, taideteokset jne.), joten älä pelkää muokkaamista. Älä poista luovia tuotoksia (videot tai vastaavat), pidät niistä tai et. Asiattomuudet tietenkin poistetaan ja muista ilmoitaa ylläpidolle asiattomuuksista.


Mikäli haku toiminnolla et löydä kohteesta olevaa sivua näät tekstin: Sivua ”HAKU” ei ole olemassa. Voit luoda aiheesta uuden sivun. Sen jälkeen rohkeasti luomaan sivua ja sisältöä tuottamaan.


VAIHE 3. Kannattaa käyttää Rikas editori tilaa sisällön tuottamisessa

Tekstin tuottaminen 

Voit valita tekstin tuottamiseen "Rikas editori", jolloin sisältöä voi tuottaa helposti ja tekstinkäsittelymäisesti. Kokeile rohkeasti painikkeita. Sivulle voi tuottaa tekstiä, liittää kuvia, videoita ja äänitiedostoja.   Voit käyttää otsikkoja, muotoilla tekstiä jne. Muista tallentaa myös keskeneräistä työtäsi ja jatkamaan pääsee muokkaa välilehdellä sivun ylälaidsta.

Toivottavaa olisi tehdä wikin sisäisiä linkkejä kaikkiin kirjoituksessa mainituista uusista kohteista tai ulkoisia linkkejä laittamalla linkiksi www -sivun osoite. Linkin voi tehdä helposti Rikas Editori tilassa työkalurivissä olevasta maapallo kuvasta. Kirjoita kohde linkki kenttään ja wiki etsii automaattisesti onko uudesta kohteesta jo olemassa artikkeli. Jos ei ole, linkki jää punaiseksi ja kuka tahansa voi halutessaan tehdä uuden artikkelin tästä kohteesta.

Kuvan liittäminen

Kuva täytyy tallentaa ensin wikikirjastoon. Kuvan koon muuttaminen ja tarvittava rajaus kannattaa tehdä jo ennen kuvan wikikirjastoon tuomista. Suositeltava koko on pienempi kuin 600x400 px. Ilmainen ja helppo kuvan kevyeen käsittelyyyn sopiva ohjelma on mm. Irfan View. Koneessa voi olla myös kuvakallerioiden yhteydessä kuvien pienentämiseen sopivia ohjelmia.

Vasemmassa sivupalkissa on Tallenna tiedosto -painike. Sen jälkeen pääset valitsemaan tiedostoa omasta lähteestäsi. Wiki ehdottaa tiedostolle samaa nimeä kuin lähdetiedosto (kohde nimi), voit muuttaa sitä halutessasi.  Wikiin tallennettavan tiedoston nimi kannattaa olla tiedostoa kuvaava, jolloin se on löydettävissä wikikirjastosta helpommin. Tiedoston pääte täytyy jättää ( esim. .jpg). Tiedostolle kannattaa tehdä kuvaus (yhteenveto) - Valokuvan ottaja, päivämäärä, kennen yksityiskokoelmasta kuva on peräisin jne. 

Kun kuva on wikikirjastossa, palaa muokkaamaan sivua. Laita kohdistin kohtaan, johon haluat kuvan. Rikas editori- toiminnossa on yläpalkissa lisää/muokkaa kuva -painike. Paina siitä. Kirjoita alku tallentamasi kuvatiedoston nimestä, wiki ehdottaa sen mukaisesti vaihtoehtoja. Valitse tiedosto napsauttamalla oikeaa kuvatiedostoa. Tämän jälkeen kuvan voi valita sivulle, muita kohtia ei tarvitse välttämättä täyttää. Paina OK.

Kuvalle voi kirjoittaa kuvatekstin, Special Type toiminnolla voi valita kuvalle pikkukuvan, kehyksen tai reunan. Kuvan voi kohdistaa sivun vasempaan tai oikeaan laitaan tai keskittää. Kuvan kokoa ei ole suositeltavaa enää tässä vaiheessa muuttaa (voi tulla ongelmia), mutta jos haluat kokeilla laita haluamasi kuvan koko laatikkoon. (määrittele leveys tai korkeus).

Kuvaa voi muokata valitsemalla kuvan aktiiviseksi ja painamalla lisää/muokkaa kuva painiketta.


Huom! Helpoin tapa on sijoittaa kuva vasemmalle ja jos on useampia kuvia ne pysyvät parhaiten järjestyksessä jos kaikki sijoitetaan allekkain ja vasemmalle. Kuvia voi yrittää laittaa myös rinnakkain ja sijoitella eri kohtiin (esim. Retki tutkimusalus Muikulla), mutta sijoitettelussa voi tulla ongelmia. Rohkeasti voi kuitenkin kokeilla erilaisia variaatioita.

Tarkempia ohjeita kuvien lisäämisestä ja sijoittelusta lötyy Wikipedian ohjeista 

Videon liittäminen

Video liitetään wikiin YouTuben kautta. Lataa video omalle YouTube -kanavalle tai pyydä Anulta lupa ladata video Vilkaharju-kanavalle (tunnukset Anulla). Videon osoite kannattaa ottaa leikepöytään kokonaisuudessaan. Liitä videon osoite sivulle kokonaisuudessaan ja kirjoita Suora linkki videoon.

Esim. 

Suora linkki videoon: http://www.youtube.com/user/Vilkaharju#p/u/7/kDK-7BuArUQ (Kalan silmä)

Ota tästä upotuskoodi kokonaisuudessaan leikepöydälle  

{{#ev:youtube|UhgX7ZxDRkY|350|right}}

, liitä se haluamallesi sivulle.

Suoran oman videosi osoitteen lopussa oleva upotuskoodi viimeisen /-viivan jälkeen kDK-7BuArUQ, otetaan leikepöytään ja liitetään lihavoidun toisen videon koodin paikalle.

{{#ev:youtube|kDK-7BuArUQ|350|right}}


Koodin selitys:

{{#ev:youtube| jonka jälkeen laitetaan upotuskoodi videon osoitteen lopusta (|UhgX7ZxDRkY)| videon haluttu leveys (350)|sijainti (right) ja sulut kiinni.


Videokoodin voi ottaa jostakin muusta sivusta, johon videon on liitetty. Ota rikas editori toiminta pois päältä ja kopioi koko koodi ja vaihda oman videosi loppuosa valmiin koodin paikalle.


Valmis video näyttää tältä:
Lähteiden merkitseminen

Muista merkitä käyttämäsi lähteet. Hyvä tapa on linkittää verkkolähteet verkkolinkiksi. Emme ole sopineet yhtä ainoaa tapaa lähteiden merkitsemiseen, tärkeintä on, että lukija löytää tarvittaessa käyttämäsi lähteet.

VAIHE 4.  Luokittele artikkeli

Luokittele artikkeli

. Luokitte artikkeli valitsemalla näkökulma tai useampi, josta artikkelin sisältö on tuotettu. Luokittelu on helpointa Rikas Editori tilassa ylärivin oikean puolisella painikkeella, jolloin ikkunaan avautuu Näkökulmat. Tätä klikkaamalla pääsee luokkapuuhun, josta edelleen klikkaamalla saa auki alaluokat. Kaksoisklikkaamalla voi valita artikkelille sopivimmat luokat. Artikkeli voi olla useammassa luokassa! Mikäli valitset väärin, voi valinnan peruuttaa kaksoisklikkaamalla valitut luokat laatikon valintaa. Muista myös luokitella artikkeli kielen ja sijaintikunnan mukaan.


VAIHE 5. Tarvittaessa Tynkä-merkintä

Malline.jpg Mikäli artikkeli kaipaa mielestäsi täydentämistä, voit käyttää mallinetta Tynkä, jolloin automaattisesti tekstiksi tulee: Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä, kuvia ja muuta mediaa sekä asioiden tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.

Samoin mikäli et pääse liittämään artikkeliasi paikkatietoympäristön kohteeseen (ohje vasta tulossa), käytä mallinnetta paikkatieto, jolloin artikkelin muistiin jää pyyntö kohdistaa artikkeli johonkin kohteeseen myöhemmin. Teksti näyttä seuraavalta: Tästä artikkelista puuttuu paikkatieto, liitä artikkeli kartalle.

Mallineisiin pääset Rikas Editorin painikkeesta Mallineen ominaisuudet, josta pitää valita manual- pick up... - ja haluamasi mallinne.


Tätä merkintää on käytetty RajupusuWikissä erittäin vähän, mutta on kuitenkin mahdollinen.


VAIHE 6. Muista tallentaa

Muista tallentaa sivun alalaidassa olevasta painikkeesta Tallenna sivu. Tallennusta kannattaa tehdä useammassa välivaiheessa.


VAIHE 7. Merkitse artikkelille paikkatieto

Luokittelun jälkeen kannattaa merkitä artikkelille paikkatieto. Paikkatieto lisätään tai muokataan linkistä Luo tai muokkaa paikkatieto.  Paikkatiedon voi tehdä vain kirjautunut käyttäjä. 


Paikkatieto kartalle

Zoomaa karttaa kohteen lähelle - napsauta karttaa, paikkatieto tulee pisteenä.

Jos haluat tehdä viivan, valitse vasemmasta palkista viivapiirto-ominaisuus, piirrä reitti/viiva kartalle


Paikkatiedon nimi

Paikkatiedon nimeksi tulee automaattisesti wikisivun nimi


Hakusanat

Erota pilkulla hakusanat, mieti mitkä hakusanat kuvaavat kohdetta parhaiten. Käytä hakusanoja harkiten!


Lisätiedot

Lisätietolaatikkoon kirjoita lyhyesti kuvaus kohteesta ja siihen liittyvästä muualla olevasta tiedosta. Tämä lisätieto näkyy kartan kohdeikkunassa sekä mobiililaitteessa. Kohteesta kiinnostuneen on hyvä saada tästä nopea informaatio kohteen luonteesta ja näin hän voi päättää lähteekö linkeistä lisätietoa etsimään.


Web-linkki kohteen ulkopuoliseen tietoon

Sivusto ehdottaa linkiksi wikisivun osoitetta. Jos haluat linkittää kohteen johonkin muualla olevaan tietoon, kirjoita/kopioi ja liitä osoite tähän. Muista http:// alussa! On suositeltavaa linkittää kohde wikin ulkopuolelle, mikäli ajantasainen ja vaihtuva tieto on jossakin muussa sivustossa. Wikisivulle kannattaa tässä tapauksessa laittaa myös linkki tähän alkuperäiseen tietoon.


Mikäli kohteesta on äänitiedosto, laita web-osoite Äänitiedosto laatikkoon.

Mikäli kohteesta on video (youtube), laita web-osoite Video laatikkoon. 

Tämä varmistaa, että mobiililaitteessa kohteen tiedot ovat helposti löydettävissä ilman wikisivun avaamista.


Tallenna

Voit ja on suotavaa tallentaa kohde jo aiemmasskin vaiheessa, mutta lopuksi vähintään! 

Kun palaat wikisivulle ja päivität selaimen, kohde näkyy pikkukartassa oikeassa paikassa. Karttaa klikkaamalla pääsee karttaympäristöön.


Paikkatiedon linkittäminen muuhun sivustoon

Paikkatiedon voi linkittää muuhun tiedostoon laittamalla osoitteeksi:  

 www.rajupusuwiki.fi/map?nimi= sivun nimiSivun suojaaminen

Wikin idea on säilyttää muokkausmahdollisuus mahdollisimman pitkään, joten käytä suojausta vain aivan pakottavissa tilanteissa.

Sivuja voivat suojata vaan käyttäjät, joilla on jonkun ryhmän käyttäjäoikeudet. Heillä on oikeus suojata sekä muokata ko. ryhmän suojattuja sivuja. Esim. kuntaryhmät, Sulkava, Rantasalmi, Juva ja Joroinen. Ota yhteyttä Anuun, mikäli sinulla on tarvetta päästä ko. ryhmän jäseneksi.


Suojauksen voi tehdä sivulle kopioimalla seuraava koodi peruseditoritilassa (ei rikaseditori tilassa) suojatulle sivulle. Koodissa Sulkava määrittää mistä ryhmästä on kyse. ro tarkoittaa että sivulla on muilla jäsenillä vain read only oikeudet.

 <accesscontrol>Sulkava,,*(ro),,</accesscontrol>

OPASTUSTA JA NEUVONTAA SAATAVILLA

VOIT OTTAA YHTEYTTÄ ANU LILJESTRÖMIIN anu.liljestrom (a) sulkava.fi, , MIKÄLI TARVITSET PIKAKOULUTUSTA SIVUJEN SISÄLLÖN TUOTTAMISESSA. OHJEET TÄYDENTYVÄT MYÖS VÄHITELLEN.