Ohje:Sisällys

Kohteesta Rajupusuwiki
Versio hetkellä 7. heinäkuuta 2010 kello 07.18 – tehnyt Anu (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa tuottamaan sisältöä Rajupusu Wikiin. Teemme yhdessä Rantasalmen, Juvan, Joroisten ja Sulkavan alueiden luonto-, kulttuuri- ja perinneympäristön kohteista tietopankkia. Tietopankki tulee olemaan myös mobiilisti käytettävissä matkapuhelimen kautta kohteen ääressä. Ohje mobiili kertoo, kuinka voit ladata paikkatietoympäristön puhelimeesi.

Sisältöä voi tuottaa luonto-, kulttuuri- ja perinneympäristön

  • kohteista, jolloin sisältö kohdistetaan yhteen pisteeseen. Esimerkkinä Pisamalahden linnavuori
  • reiteistä, jolloin sisältö liitetään koskemaan koko reittiä. Esimerkkinä Oravareitti
  • ilmiöistä, jolloin sisältö kohdistetaan yhteen tai useampaan ilmiötä kuvaavaan pisteeseen. Esimerkkinä Talvikalastus

Näin pääset nopeasti alkuun

Tästä voit katsoa nopeasti miten pääsee luomaan uusia sivuja ja  tuottamaan sisältöä sivuille. Mikäli tarvitset tarkempia ohjeita, ne täydentyvät vähitelleen tähän ja voit valita ohjeen aihepiirin sisällysluettelon linkistä.

VAIHE 1.

Kirjaudu sivun oikeassa ylälaidassa olevasta kirjaudu sisään tai luo tunnus. Tee itsellesi käyttäjätunnus. Tiedot käyttäjänimeä lukuunottamatta eivät näy sivustolla ja ovat vain ylläpidon saatavilla. Salasanan tiedät vain itse.  Sähköpostiisi tulee varmistusposti, jonka linkkiä klikkaamalla voit varmistaa, että olet tilannut käyttäjätunnuksen itsellesi ja haluat tulla kirjoittajaksi. 

VAIHE 2.

Hae wikisivuston hakuruudukolla kohdetta tuntemallasi nimellä. Mikäli kohteesta on tuotettu artikkeli, voit vapaasti täydentää ja tarkentaa sitä. Haku ilmoittaa myös mikäli hausta tulee osumia, jolloin sivun nimi voi olla hieman erilainen kuin kirjoittamasi kohteenn nimi. Tarkista tarkoitatko samaa kohdetta. Muokkaaminen on oikein suotavaa Rajupusu Wikissä! Mikäli jotakin artikkelia ei toivota muokattavan, se voidaan suojata (muistelmat, taideteokset jne.), joten älä pelkää muokkaamista.

Mikäli haku toiminnolla et löydä kohteesta olevaa sivua näät tekstin: Sivua ”HAKU” ei ole olemassa. Voit luoda aiheesta uuden sivun. Sen jälkeen rohkeasti luomaan sivua ja sisältöä tuottamaan.

VAIHE 3.

Voit valita tekstin tuottamiseen "Rikas editori", jolloin sisältöä voi tuottaa helposti ja tekstinkäsittelymäisesti. Kokeile rohkeasti painikkeita. Sivulle voi tuottaa tekstiä, liittää kuvia, videoita ja äänitiedostoja.  Ohje mediatiedostojen liittämiseen. Voit käyttää otsikkoja jne. Muista tallentaa myös keskeneräistä työtäsi ja jatkamaan pääsee muokkaa välilehdellä sivun ylälaidsta.

Toivottavaa olisi tehdä wikin sisäisiä linkkejä kaikkiin kirjoituksessa mainituista uusista kohteista tai ulkoisia linkkejä laittamalla linkiksi www -sivun osoite. Linkin voi tehdä helposti Rikas Editori tilassa työkalurivissä olevasta maapallo kuvasta. Kirjoita kohde linkki kenttään ja wiki etsii automaattisesti onko uudesta kohteesta jo olemassa artikkeli. Jos ei ole, linkki jää punaiseksi ja kuka tahansa voi halutessaan tehdä uuden artikkelin tästä kohteesta.

VAIHE 4.

Luokittele artikkeli

Luokitte artikkeli valitsemalla näkökulma tai useampi, josta artikkelin sisältö on tuotettu. Luokittelu on helpointa Rikas Editori tilassa ylärivin oikean puolisella painikkeella, jolloin ikkunaan avautuu Näkökulmat. Tätä klikkaamalla pääsee luokkapuuhun, josta edelleen klikkaamalla saa auki alaluokat. Kaksoisklikkaamalla voi valita artikkelille sopivimmat luokat. Artikkeli voi olla useammassa luokassa! Mikäli valitset väärin, voi valinnan peruuttaa kaksoisklikkaamalla valitut luokat laatikon valintaa.

VAIHE 5.

Malline.jpg Mikäli artikkeli kaipaa mielestäsi täydentämistä, voit käyttää mallinetta Tynkä, jolloin automaattisesti tekstiksi tulee: Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä, kuvia ja muuta mediaa sekä asioiden tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.

Samoin mikäli et pääse liittämään artikkeliasi paikkatietoympäristön kohteeseen (ohje vasta tulossa), käytä mallinnetta paikkatieto, jolloin artikkelin muistiin jää pyyntö kohdistaa artikkeli johonkin kohteeseen myöhemmin. Teksti näyttä seuraavalta: Tästä artikkelista puuttuu paikkatieto, liitä artikkeli kartalle.

Mallineisiin pääset Rikas Editorin painikkeesta Mallineen ominaisuudet, josta pitää valita manual- pick up... - ja haluamasi mallinne.


VAIHE 6.

Muista tallentaa sivun alalaidassa olevasta painikkeesta Tallenna sivu.


SYKSYLLÄ 2010 JÄRJESTETÄÄN OPETUSTILAISUUKSIA WIKIN KIRJOITTAMISEEN. VOIT MYÖS OTTAA YHTEYTTÄ ANU LILJESTRÖMIIN anu.liljestrom (a) sulkava.fi, +358 444175210, MIKÄLI TARVITSET PIKAKOULUTUSTA SIVUJEN SISÄLLÖN TUOTTAMISESSA. OHJEET TÄYDENTYVÄT MYÖS VÄHITELLEN.