Salama-laivan uppoamispaikka

Kohteesta Rajupusuwiki
Versio hetkellä 18. maaliskuuta 2014 kello 11.18 – tehnyt Anu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Savonlinnan Höyrylaiva Osakeyhtiön omistama Salama liikennöi reittiä Joensuu - Savonlinna - Lappeenranta - Viipuri - Pietari ja teki satunnaisesti matkoja aina Lyypekkiin asti. Salama oli sekä matkustaja- että rahtialus. Salamassa oli 60 matkustajapaikkaa ja se rahtasi viljaa ja kauppatavaroita Saimaalle ja mm. voita pietarilaisille. Salama oli aikakauden laivoille tyypillisesti varustettu sekä purjeilla että höyrykoneella.

Syyskuussa 1898 Salama upposi Puumalan Parkonsaaren edustalla matkustajalaiva Ilmarin törmättyä sen kylkeen. Kapteeni Laxel linee ollut Ilmari-laivan kapteeni, perimätiedon mukaan hän törmäsi tahallaan Salama-laivaan. Laxelille oli luvattu kapteenin paikka Salama-laivalta, joka ei kuitenkaan jostakin syystä toteutunut. Joten ilmeisesti tästä suuttuneena hän ajoi Salaman kylkeen ja pakeni paikalta. Ahkera laiva poimi Salama-laivan matkustajia kyytiin. Epäonnistuneiden nostoyritysten jälkeen Salama jätettiin rauhaan vuosikymmeniksi kunnes sen masto tarttui ohikulkeneen linjahinaajan hinaustouviin vuonna 1970. Seuraavana kesänä Enso-Gutzeit Oy nosti hyväkuntoisena säilyneen laivan ja sen entisöiminen museolaivaksi aloitettiin. Salaman lastitiloissa on pienimuotoinen aluksen vaiheita esittelevä näyttely.

Savonlinnan Riihisaaressa on esillä myös Salaman vaiheita esittelevä multimedia osana Laiturilla-näyttelyä.

Salama on 31,4 m pitkä ja 6,7 m leveä. Sen syväys on 2,5 m ja nopeus 7,5 solmua.

http://www.savonlinna.fi/museo/nayttelyt/museolaivat/s_s_salama


Mainostoimisto Brandstairs Oy ja Veli-Matti Kinanen ovat toteuttaneet mahtavan videon Salama-laivasta, kannattaa katsoa!

videon osoite: http://www.youtube.com/watch?v=3j-BKZDUrE8Savonlinnan OKL:n opettajaopiskelijat ovat omassa projektissaan tuottaneet myös Salaman historiaan liittyvän videon

videon suora osoite http://www.youtube.com/watch?v=lSHNPlLCwkA