Suursoutujen GPS-seuranta

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kesän 2012 soutujen seurantasivut.

Kesän 2011 MM- ja SM- kirkkovenesoudun tunnelmiin pääsee GPS-seurannan linkistä

Yleisöystävällisyyttä soutujen seurantaan


Rajupusuwikin paikkatietoympäristöä ja karttoja hyödyntäen Sulkavan Suursouduissa otettiin tavoitteeksi vuonna 2011 kehittää ja kokeilla GPS-seurannan mahdollisuuksia eri sarjoissa ja samalla saada yleisölle mahdollisuus seurata kilpailua reaaliaikaisesti stadionilla sekä verkon välityksellä omilta kotikoneilta. GPS-seuranta on kehittynyt suunnistuksen kautta ja on otettu käyttöön useissa lajeissa. Myös soutujen osalta kokemukset kesiltä 2011 ja 2012 osoittavat, että GPS-seuranta lisää lajin näkyvyyttä ja yleisöystävällisyyttä. Stadionilla on ollut kaikkina seurantapäivinä parhaimmillaan satoja huoltajia ja katsojia jännittämässä ja seuraamassa veneiden kulkua. Lisäksi viestiä soutajien kautta tuli kotikatsomoista, työkaverit ja perheen jäsenet olivat seuranneet soutua verkon ääressä.

Kesän 2011 souduissa alkuerien jälkeen väliaikalähdöllä toteutettu soutu katsottiin uusintana yhteislähtönä useimpia kertoja, katsomossa oli kovasti spekulaatiota mm. radalla valituista soutulinjoista sekä joukkueiden vauhdin jaosta. A-finaali tasaisuudellaan oli todella jännittävää katsottavaa, seurannan kautta pystyttiin saamaan tietoa radan alkuvaiheiden tapahtumista reaaliaikaisesti sekä jälkikäteen katsomaan, missä kohdin erot syntyivät.

Kesällä 2011 seurannassa mukana oli torstaina 2000 metrin MM-souduissa kaikki veneet alkuerien osalta sekä A-finaali, lauantaina 22 kirkkovenettä ja 26 pienvenettä sekä sunnuntaina kaikki 18 kirkkovenettä sekä lisäksi 32 pienvenettä. Kova kysyntä seurannasta oli perjantain illan kirkkovenelähdölle, joka varmasti tasonsa puoleen olisi ehdottomasti seurattava sarja. Tällä kertaa seurantaa ei pystytty laitteiston rajallisen määrän ja sarjojen välisen laitteiston lataamisen vuoksi järjestämään, mutta jatkossa tilannetta arvioidaan uudelleen.

Torstain pikamatkoilla alkuerät toteutettiin väliaikalähdöllä. GPS-seurannan kautta alkueriä katsottiin uusintana yhteislähtönä useimpia kertoja, katsomossa oli kovasti spekulaatiota mm. radalla valituista soutulinjoista sekä joukkueiden vauhdin jaosta. Vaikka A-finaali oli yhteislähtö ja tapahtui lähes koko matkan näköetäisyydellä, seuranta auttoi erityisesti alkumatkan tapahtumien seuraamisessa. A-finaali tasaisuudellaan oli todella jännittävää katsottavaa, seurannan kautta pystyttiin saamaan tietoa radan alkuvaiheiden tapahtumista reaaliaikaisesti sekä jälkikäteen katsomaan, missä kohdin olivat finaalin ratkaisukohdat ja  erot syntyivät.

Kesällä 2012 seuranta toteutettiin soutajien toivomuksesta myös perjantain illan kirkkoveneiden kilpailussa sekä lauantain pienveneiden ja kirkkoveneiden sarjoja seuraten.


Seurattavien veneiden valinta


Sekä soutajille, yleisölle mutta myös järjestäjille seuranta oli uutta ja ehkä myös outoa. Usealla soutajalla oli aluksi epäilyksiä seurantaa kohtaan ja jopa kieltäytymisiä tuli erityisesti lauantain pienveneiden osalta. Toisaalta halukkaita seurantalaitteen kantajia oli enemmän kuin laitteita, mutta valitettavasti kaikkia veneitä ei pystytty seuraamaan. Järjestäjien vaikea tehtävä oli valita etukäteen eri sarjojen kärkiveneitä sekä päättää mitä sarjoja seurataan. Sunnuntain osalta sarjojen kärkiveneet osattiin arvioida etukäteen kohtalaisen hyvin,
Gps-seurantaMM pieni.jpg

seurattavien sarjojen sarjavoittajat näkyivät seurannassa. Mustia hevosia oli kuitenkin, jotka soutivat mitaleille ja järjestäjät eivät olleet valinneet heitä seurantalaitteiden kuljettajiksi. Mielenkiintoisia ja jännittäviä hetkiä pystyttiin seuraamaan mm. miesten yksinsoudun eri sarjoissa ja parisoudun sekasarjan yleisen sekä yli 40-vuotiaiden veneiden osalta, jossa mitalistit soutivat kohtalaisen tasaisesti ja kaikki olivat seurannassa.

Lauantaina kirkkoveneiden osalta oli erityisen vaikea valita seurattavat joukkueet, ne olivat pääosin valittu edellisen vuoden tulosten perusteella. Voiton soutajien ja muiden mitalistien osalta järjestäjät osasivat valita seurattavat, mutta sen jälkeen useita veneitä tuli maaliin hienoilla sijoilla ilman seurantalaitteita. Sunnuntaina dramatiikkaa oli kärkipäässä soutaneen Valkealan soutajien seurantalaitteen pysähtyminen alkumatkasta, joka aiheutti katsomossa aluksi epätietoisuutta. Seurantalaite tuli kuitenkin uudelleen näkyviin soudun loppupuolella ja MM-sarjan loppuratkaisut Takon Soutajien takana tulevien kiristäessä vauhtia oli jännittävää seurattavaa. Myös naisten sarjassa pystyttiin seuraamaan ratkaisuhetket , kun Valkealan soutajat kiristi vauhtia.

Seurannan kehittäminen

Suursoudut ovat kehittäneet soutujen GPS-seurantaa yhteistyössä Sulkavan kunnan Mobiilipaikkatietowiki ja lähiympäristö –hankkeen kanssa. Asiantuntemusta on ostettu ja laitteistoa vuokrattu Jyväskylästä GPS-seuranta Pekka Varikselta, joka on kehittänyt seurantaa useissa eri lajeissa. Kesien 2011 ja 2012 GPS-seurannat ovat katsottavissa Suursoutujen verkkosivun www.suursoudut.fi tai suoraan seurantasivujen kautta koko seuraavan vuoden ajan.


Vuoden 2011 yhteistyökumppaneina seurannassa mukana

Mainos08.jpgParkkinen2012.jpg

Mainos05.jpgMainos04.jpgSuursoudut Stella uusi.gif


Mainos03.jpgMainos02.jpg


Mainos01.jpgMainos12.jpg

Vuoden 2012 yhteistyökumppaneina seurannassa mukana

Mainos08.jpgParkkinen2012.jpg

Mainos05.jpgMainos04.jpgStella 2012.jpg

2joskit2012.jpg


Mainos03.jpgMainos02.jpg


Mainos01.jpgMainos12.jpg