Sammakko

Kohteesta Rajupusuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SammakkoKivella.jpg
Sammakko vedessä.jpg
Sammakko kuvataulu.jpg

Tämä sivu on liitetty sivustoon Kuhakosken_eläimet


Sammakko on yleisin sammakko eläimistä. Sen voi tavata koko suomessa, jopa pohjois-Lapissakin.

Pituus: pituudeltaan koiras-sammakko on 6-8cm. Ja Naaras 9cm.

Elinympäristö: Sammakot viihtyvät parhaiten kosteissa paikoissa ja yleensä elävätkin niissä.

Talvehtiminen: Sammakot talvehtivat horrostamalla ojien, järvien ja merenlahtien pohjamudissa, kaivoissa taikka kaivannoissa. Jotkut yksilöt saattavat myös horrostaa kuivalla maalla taikka muissa kuivissa paikoissa. Mutta tuossa viimmeiseksi mainitussa on se riksi, että sammakko paleltuu, jos suoja ei ole tarpeeksi syvä ja sitten tulee Sammakon lorusta loppu.

Ravinto: sammakot syövät hyonteisiä, matoja, etanoita ja pieniä kaloja, joita se pyydytää tahmealla kielellään. Nuijapäät taas syövät levää ja paikoilleen kiinittyneitä pikkueläimiä. Sammakolle kelpaavat myös raadot, mutta se syö niitä vain ääriolosuhteissa.

Lisääntyminen: Sammakko lisääntyy munimalla veteen. Lisääntyminen tapahtuu eri aikoihin eri seuduilla, mutta yleensä noin Huhti-Kesäkuussa. Kutupaikaksi kelpaavat ojat ja lammikot. Naaras munii veteen mätimunia, joiden päälle naaraan selässä oleva koiras laskee siemennesteen. Naaras voi munia jopa parisen tuhatta mätimunaa. Munista kuoriotuu poikasia, joita kutsutaan ulkonäkönsä perustella nuijapäiksi. Munien ja poikasten kehitys nopeus riippuu veden lämpötilasta. Sammako voi elää jopa 15 vuotiaaksi.


Kuvataulun sammakot.jpg
 

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sammakko

kuvat: Anniina ja Jonna